Kinderen veilig online

door

in

Iedereen is tegenwoordig van jongs af aan online. Spelletjes als Roblox, Minecraft, Fortnite of sociale media zoals YouTube, Snapchat en TikTok zijn niet meer weg te denken uit het leven van digikids. In deze blog wil ik stilstaan bij een aantal onderwerpen die nog te vaak onderbelicht zijn bij de jongeren onder ons en geef ik tips hoe we kunnen zorgen dat onze kinderen online zo veilig mogelijk zijn.

Privacy

Jouw persoonlijke informatie is van jou. Zorg ervoor dat jouw kind naam, adres en telefoonnummer privé houdt. Alles wat hij/zij online plaatst, kan blijven bestaan en invloed hebben op zijn/haar leven. Zorg ervoor dat ze nooit zomaar foto’s of andere gevoelige informatie versturen en delen.

Veilig downloaden

Voordat je kind iets downloadt, moet hij/zij ervoor zorgen dat het veilig is. Daarom is het verstandig als ze een volwassene om hulp vragen bij het kiezen van betrouwbare websites. En onthoud: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook.

Online vrienden

Het is leuk om nieuwe vrienden te maken, maar zorg ervoor dat je kind weet dat hij/zij altijd voorzichtig moet zijn en niet zomaar moet vertrouwen op mensen die ze niet kennen.

Sterke wachtwoorden

Denk aan wachtwoorden als geheime codes die alleen jouw kind kent. Veilige wachtwoorden zijn sterk en uniek en worden nooit gedeeld met anderen. Zorg ervoor dat je kind een 2 factor authenticatie gebruikt als het even kan. Een wachtwoord zoals Naam24! is geen sterk wachtwoord, gebruik bijvoorbeeld een wachtzin: HetisZandv00rt@20%!

Phishing

Zorg ervoor dat je kind alert is op verdachte e-mails, berichten of links die proberen je gegevens te stelen. Wat heel belangrijk is, zodra ze wel per ongeluk op een phishinglink klikken, is dat ze dit meteen aan de ouder vertellen.

Nepnieuws

Informatie die je online tegenkomt kan nep zijn. Leer je kind feiten te controleren en nepnieuws te herkennen, inclusief nepnieuws dat gegenereerd kan worden door kunstmatige intelligentie (AI) of deepfake (berichten waarin stemmen, of afbeelingen nagemaakt zijn).

Online pesten

Ook in de digitale wereld is respect erg belangrijk. Als je kind gemene opmerkingen tegenkomt, of als hij/zij ziet dat iemand wordt gepest, vertel je kind dan er niet in mee te gaan. Online pesten is erg makkelijk vanaf een toetsenbord, maar je kunt iemand erg veel verdriet doen.

Hulp

Maak je kind duidelijk dat als hij/zij problemen tegenkomt, zoals pesten of vervelende berichten, ze er met de ouder over kunnen praten.

Tip voor de ouders

Regelmatig krijgen wij de vraag of er een online spelletje aangeschaft mag worden. Als je in bijvoorbeeld de Ipad een keer een betaling in een game hebt gedaan, dan staat dit betaalmiddel geregistreerd en kan deze direct worden gebruikt. Het is dus slim om deze meteen na betaling te ontkoppelen als je niet wilt dat dit zomaar gebruikt wordt.

WordPress Cookie Notice door Real Cookie Banner